Start-up kültürü içerisinde ekipler önemli bir yer tutar. Farklı fikirlerin daima ön plana çıktığı start-uplar, doğru bir şekilde kurgulanan ekipler ile daha hızlı büyür ve çalışanların aidiyet duygusu gün geçtikçe daha da artar.
Startuplar belirli sorunlara karşı çözümler üreten, kısa zamanda hızlı gelişim sağlamayı amaçlayan projelerdir. Startuplar problem ve çözüm konsepti çerçevesinde gelişmesi ile geniş kitlelere ulaşabilme sürecini kolaylıkla başarır ve bu sayede yatırımcıların ilgisini çeker.
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in “yeni nesil internet” olarak tanımladığı Metaverse ile ilk olarak 1992 yılında Neal Stephenson'un kaleme aldığı Snow Cash kitabında tanıştık.
Asansör konuşması olarak da adlandırılan elevator pitch; start-up’ların markalarını, ürünlerini ya da girişimlerini potansiyel yatırımcılara tanıtırken yaptıkları merak uyandıran kısa sunumdur.
Kısaltması MVP olan “Minimum Viable Product”, hedef kitlenizden feedback alabilmek ve pazara giriş yapabilmek için ana ürününüzün en az eforla üretildiği modeldir. Bu çalışma, spesifik bir ürün ya da hizmeti deneyimlenecek olan erken müşteri kitlesini hedefler.
Girişimler MVP’lerini çıkardıkları andan itibaren müşteri ilişkilerine önem verirler. Girişimlerin bütçelerinin düşük olması ve para ödeyen kullanıcı sayılarının az olması, girişimcileri marketing tarafında tutumlu olmaya yönlendirir.
Startupfon, 2021 yılında fon kuruluşunu ve 4 girişime yatırımını tamamladıktan sonra 2022 yılında da yatırımlarına hızla devam etti.Startupfon 2022 yılında toplamda 10 girişime daha yatırım yaparak portföyünü 14 girişime yükseltti.
Yatırım dünyası, birçok farklı strateji ve yöntemle doludur. Yatırımcılar, yüksek getiri potansiyeli sunan fırsatları değerlendirmek için sürekli olarak yeni yaklaşımlar ararlar. Son yıllarda daha da popüler hale gelen co-invest ya da ortak yatırım modeli birden fazla yatırımcının sermayelerini birleştirerek aynı projeye ortak yatırım yapmasını sağlar.
Co-investment son yıllarda yatırımcılar arasında popülerlik kazanan bir stratejidir. Bu strateji, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmek ve potansiyel olarak getirilerini artırmak amacıyla aynı fırsata yatırım yapmak için birden fazla yatırımcının kaynaklarını bir araya getirmesini içerir.
Risk sermayesi fonları (VC Funds), öz sermaye karşılığında yeni başlayanlara sermaye sağlayan havuzlaşmış yatırım araçlarıdır. Startupfon-Blog’da bu hafta sizler için, venture capital stratejisi, risk sermayesi fonu ve nasıl para kazandırdığı konularına değindik. Dünya çapında yüksek büyüme gösteren girişimler için hayati bir finansman kaynağı olan risk sermayesi, iş yaratma ve ekonomik üretkenliği teşvik etmede de önemli bir rol oynar. Dünyanın en büyük şirketlerinin çoğu (Apple, Amazon, Facebook, Microsoft, vb.) girişim kapitalistlerinin (VC’ler) finansmanı ve tavsiyesi ile başladı ve şuan ABD’deki halka arzların neredeyse yarısını oluşturmuş bir şekilde devam ediyor. Risk sermayedarları büyük getiriler umuduyla girişimlere riskli yatırımlar yaparlar. Son yıllarda endüstrideki hızlı büyüme ile birlikte her zamankinden daha fazla VC daha fazla sermaye yatırımı yaparak devam etmektedir.
Startup; problemlere çözüm, ihtiyaçlara cevap üretebilmek için tüm teknolojik imkânları kullanan ve kapsamlı ar-ge çalışmaları ile fikir, ürün ya da hizmet geliştiren girişimlere verilen bir isimdir. Türkçe karşılık olarak “girişim” veya “yeni girişim” tabirleri kullanılır. Tüm dünyada benimsenmiş ve evrensel bir tanım hâline gelmiş olan “startup” kelimesinin 2010’lu yılların başında, girişimcilerin popüler mekânı olan Silikon Vadisi’nden çıktığı düşünülüyor. Kelimenin bire bir çevirisini yaptığımızda, anlamı “başlamak” olarak karşımıza çıkıyor. Aslında “başlamak” tabiri de startup tanımı için doğru bir fikir veriyor. Çünkü startup evrensel anlamda “sıfırdan başlayıp gelişen ve büyüyen şirketler” için kullanılıyor.
Venture Capital tarafından finanse edilen bir girişimin belirli kilometre taşlarına ulaşması hedeflenir. Bu girişim aşaması, ilk Series A turunuzu aldığınızda başlar ve her tur genellikle 18 ile 24 aylık bir dönemdir. İlk turunuz, gelecekteki yatırımları çekmeye yardımcı olabilecek bir bağış/yatırım toplama vakfı oluşturmada çok önemlidir. Bu aşamaya, Series A bir yatırımcı şirketinizin harika bir ürün veya hizmete sahip olduğuna inandığında ve ölçeklendirmek için bir planınız ve yeteneğiniz olduğunda girersiniz.
Geleneksel finans dünyasında bazen yavaş, bazen karmaşık işlemlerle uğraşmak zahmetli olabilir. Ancak fintech girişimleri, bu durumu değiştirerek finansın dijital dönüşümüne öncülük ediyor. Ödeme teknolojileri, yatırım danışmanlığı, blockchain tabanlı çözümler ve sigorta teknolojileri gibi alanlarda girişimler; insanların finansal işlemlerini kolaylaştırıyor ve daha erişilebilir hale getiriyor.
Bu sözlük, girişimcilik dünyasına meraklı olanlar için start-up terminolojisini anlamlandırmayı amaçlamaktadır. Melek yatırımcılardan MVP'ye, kuluçka merkezlerinden çıkış stratejilerine kadar, start-up evreninde sıkça karşılaşılan terimleri ve onların anlamlarını içerir. Girişimcilik dünyasının kapılarını aralayarak bu heyecan verici ve dinamik evrende yol almak isteyenlere rehberlik etmesi dileğiyle.
Startup hukuku, girişimcilerin kanunlara uygun bir şekilde faaliyet gösterebilmesi amacıyla ortaya çıkan, ticari hayatı şekillendiren pek çok hukuksal düzenleme ile yakın ilişkisi olan, girişimci ile yatırımcı ve hem girişimci hem de yatırımcı taraflar ile hukuk düzeni arasındaki ilişkileri düzenleyen bir sistemdir.
Oyun sektörü, dünya genelinde hızla büyüyen ve gelişen bir endüstri olarak öne çıkıyor. Türkiye ise son yıllarda oyun geliştirme alanında ciddi adımlar atarak girişimcilik ekosistemini şekillendirmeye başladı. Yine de sektörün hem Türkiye’de hem de globalde yaşadığı zorluklar var. StartupsWatch’un verilerine göre, 2018’den itibaren artan bir ivmeyle kurulan Hypercasual konsept oyun startupları 2021’de pik yaptıktan sonra düşüşe geçmeye başlamış ve 2023 yılı ilk çeyreği itibariyle de son 5 senenin en düşük oranında kuruluş elde etmiş. Peki gaming sektöründeki bu değişimin sebebi neydi?
Girişimlerin başarısını etkileyen pek çok faktör bulunsa da, üç temel unsur belirleyici olabilir. Başarılı bir girişimin temelinde yenilikçilik, doğru zamanlama ve etkili bir ekip çalışması yatmaktadır. Yenilikçi fikirler, rekabetçi bir pazarda fark yaratırken, doğru zamanlama pazardaki ihtiyaçları yakalayıp çözüm sunmada kritik önem taşır.
Oyun teorisi, insan beynini analiz etmeye ve oyun oynarken verdikleri karmaşık kararları basitleştirmeye vurgu yapar. Bu veriler, oyununuzu nasıl yapılandıracağınız ve eğlenceli hale getireceğiniz konusunda çok önemlidir. Oyun teorisi, felsefi bir kavram olan “Nash Dengesi” üzerinde durur.
Bültenimize üye ol, gelişmeleri takip et
okudum, kabul ediyor ve onaylıyorum.