Girişimcilik 101 

Blog resmi

Girişimlerin Gelişim Evreleri Nelerdir? 

Startup; problemlere çözüm, ihtiyaçlara cevap üretebilmek için tüm teknolojik imkânları kullanan ve kapsamlı ar-ge çalışmaları ile fikir, ürün ya da hizmet geliştiren girişimlere verilen bir isimdir. Türkçe karşılık olarak “girişim” veya “yeni girişim” tabirleri kullanılır. Tüm dünyada benimsenmiş ve evrensel bir tanım hâline gelmiş olan “startup” kelimesinin 2010’lu yılların başında, girişimcilerin popüler mekânı olan Silikon Vadisi’nden çıktığı düşünülüyor.

Kelimenin bire bir çevirisini yaptığımızda, anlamı “başlamak” olarak karşımıza çıkıyor. Aslında “başlamak” tabiri de startup tanımı için doğru bir fikir veriyor. Çünkü startup evrensel anlamda “sıfırdan başlayıp gelişen ve büyüyen şirketler” için kullanılıyor. 

Önemli iş fırsatı ve etki potansiyeli olan bir fikri geliştirmek için bir startup kurulur. Bazen fikir bir anlık iç görüdür, ancak çoğu zaman, tanımlanabilir bir pazarı olan, anlamlı bir soruna yönelik bir fikrin veya çözümün kapsamlı bir şekilde geliştirilmesiyle başlar.

Bir girişimin evrimi “Fikir halinde başlayıp Exit olana kadar”  geçen devamlı bir süreçtir. Birçok faktörü içerdiğinden, startup ​​yaşam döngüsünün tam olarak neresinde olduğunuzu belirlemek genellikle zordur. Her startup ​​aşamasının uzunluğu, işin yürütülmesine, sektörünüze veya kaynak yaratma becerilerinize bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir.

Sürecin neresinde olduğunuzu bilmek, sırada ne olacağını tahmin etmenize ve buna göre hazırlanmanıza yardımcı olur.

Girişimlerin 3 ana evresi vardır. Bunlar; Erken aşama girişimler, venture founded (girişim sermayesi fonları tarafından finanse edilen) büyüme aşaması girişimler ve geç aşama girişimlerdir.

Sürecin neresinde olduğunuzu bilmek, özellikle başlangıç ​​aşamasındaki girişimler için yararlıdır. Pozisyonunuz, yatırımcılara, ortaklara, potansiyel çalışanlara ve diğerlerine mevcut büyümeniz ve başarı potansiyeliniz hakkındaki düşüncelerini çerçevelendirmede yardımcı olabilir.

Süreç boyunca yatırım toplamak her zaman zorlu bir iştir, bu nedenle sağlam bir fikir, net bir iş planı ve güçlü bir kurucu ekiple başlanmalı ve başarı olasılığı bu sayede arttırılmalıdır.Erken aşamadaki bir girişim, finansmanı çeken ölçeklendirilebilir bir fikirle başlar. Bu aşama, ilk Series A finansman turunuzu güvence altına almadan önceki süreyi kapsar. Tohum, tohum öncesi, tohum sonrası, A öncesi, tohum uzatma ve diğerleri dahil olmak üzere, bu aşamadaki konumunuzu tanımlamak için kullanılan birkaç kesin olmayan terim vardır. Bu terimler yalnızca, ilgi ve büyüme kazanmanın genellikle uzun ve zor bir aşamasındaki noktaları ifade eder.

Erken aşama, değer üretmeye hazır bir pazarı hedefleyen ürün veya hizmet için potansiyel olarak eş bir fikirle başlar. Genelde ekibinizde kendinizden başka bir veya iki kişi olabilir ve genel olarak bakıldığında belirsiz bir organizasyona sahipsinizdir. Konsepte veya işe yönelik resmi bir yapı veya sağlam bir taahhüt olmamasına rağmen, siz ve ekibiniz bu yönde ilerliyorsunuz ve hevesle bir lansman için temelleri atıyorsunuz.

Çok erken aşamadaki girişimlerin bir parçası olduğunuzda, zaman, para, fikir, fiziksel tesisler için kira, sarf malzemeleri ve ekipman yatırımınızın hepsinin risk altında olduğu bilinmelidir. Çoğu durumda, gerçekten erken bir aşamada olan girişimler piyasa oranında tazminat ve kira ödeyebilen şirketler konumunda değillerdir. Şimdi, vizyonunuzu ve misyonunuzu tanımladığınız, önemli kilometre taşları belirlediğiniz ve bu hedeflere ulaşmak için bir program geliştirdiğiniz zamandır. Tamamlayıcı becerilere sahip çekirdek kurucu ortaklar kendilerini şirkete adamıştır ve ilk ürün veya hizmetinizi geliştirmek için bir temel oluşturulmaya başlanmıştır.

Bir başlangıç aşaması girişimde, sizden bir fikirden daha fazlasına sahip olmanız beklenir. İdeal olarak, bir prototipiniz veya gerçek bir ürününüz olmalıdır. Öz sermayenizin %5-10'u karşılığında, ürününüzü geliştirmenize, iş modelinizi geliştirmenize ve en önemlisi yatırımcılarla bağlantı kurmanıza yardımcı olacak çok çeşitli danışmanlara ve deneyimli girişimcilere ulaşılmalıdır. Hedef, fikrinizi potansiyel yatırımcılara ve medya dahil diğer ilgili taraflara sunacağınız güne hazırlanmaktır.

Erken aşamadaki yatırımcılar (melek yatırımcılar ve risk sermayedarları) çok fazla risk alıyorlar ve sağlam bir ürününüz, tanımlanabilir bir pazarınız ve onu uygulayacak güçlü bir ekiple birlikte bir iş planınız olduğuna ikna olmak istiyorlar. Gelişmiş risk bileşeni nedeniyle, kaynak yaratmanın ilk aşaması genellikle uzun zaman alır ve sıklıkla bir dizi finansman seçeneğinin değerlendirilmesini içerir. Erken aşamayı her şeyden daha fazla karakterize eden şey, tohum parası veya Series A finansman için ilgi çekici bir satış konuşması oluşturmak ve ihtiyaç duyduğunuz kanıt ve performans ölçütlerini doğru sıralıyor olmaktır.

Erken aşamada olduğunuzu gösteren ölçütler:

Erken müşterilerle bir ürün oluşturmak ve dağıtmak.

Pazarın ürününüze uygun olduğunu göstermek.

Verimli büyümeyi destekleyecek satış dinamiklerini kanıtlamak.

Kurgulanan işi yönetebilecek tecrübeli bir ekibe sahip olduğunuzdan emin olmak.

Bir sonraki aşamaya (VC tarafından finanse edilen büyüme aşaması) geçebileceğinizi gösteren ölçütler:

KPI tabanlı ölçülebilir büyümeye odaklanmak.

Pazar içerisinde pay sahibi olup artırılabileceğine ilişkin finansal görü sağlamak.

Müşteri tabanınızı genişletmek ve üretimi ölçeklendirme ihtiyacı.

Belirlenmiş roller ve sorumluluklarla ekibinizi oluşturmak.

 

Diğer blog yazılarımız
Oyun Teorisi: Oyun Geliştiricileri için Analitik bir Araç
Girişiminizin Başarısını Sağlayan 3 Faktör
Türkiye'de Oyun Sektörü: Dün, Bugün ve Yarın
Girişimin Hukuki Aşamaları
Girişim Yatırımcılığı Sözlüğü
Fintech Girişimleri: Finansın Dijital Dönüşümü
Girişimcilik 101: VC Finansmanı ve Sonrası
Venture Capital 101: Risk Sermayesi
Globalde Co-Investment
Co-Investment 101: Ortak Yatırım Rehberi
Bir Start-up için Ekip Ne Kadar Önemli?
Tohum Yatırım Nedir?
Metaverse Bir Trend Mi? Geleceği Ne Ölçüde Etkileyebilir?
Elevator Pitch Nasıl Olmalıdır?
İyi Bir MVP Nasıl Olmalıdır?
Startup Marketing 101- Girişimciler için Marketing Rehberi
Startupfon'un 2022 Yılı Nasıl Geçti