Girişimcilik 101: VC Finansmanı ve Sonrası

Blog resmi

Venture Capital tarafından finanse edilen bir girişimin belirli kilometre taşlarına ulaşması hedeflenir.

Bu girişim ​​aşaması, ilk Series A turunuzu aldığınızda başlar ve her tur genellikle 18 ile 24 aylık bir dönemdir. İlk turunuz, gelecekteki yatırımları çekmeye yardımcı olabilecek bir bağış/yatırım toplama vakfı oluşturmada çok önemlidir.

Bu aşamaya, Series A bir yatırımcı şirketinizin harika bir ürün veya hizmete sahip olduğuna inandığında ve ölçeklendirmek için bir planınız ve yeteneğiniz olduğunda girersiniz. Ek Series A finansman turlarınız olabilir, ancak ilk tur genellikle en etkili olanıdır.

Series A finansman, büyüyen operasyonunuzu desteklemek için ekibinizi ve altyapınızı oluşturmanıza olanak tanır. Satış fonksiyonunuzu geliştirmek ve mükemmelleştirmek, Series A aşamasındaki ana faaliyetlerden biridir. Girişiminizi sorunsuz bir şekilde ölçeklendirmek için, iş planınızın ile ilgili şu soruları yanıtlayarak devam edebilirsiniz: Ne zaman daha fazla personel işe alırsınız? Pazarlamanızı nasıl genişletirsiniz? Fiziksel alanınızı veya teknoloji altyapınızı genişletmeniz gerekecek mi?

Ölçeklendirme süreci tahmin edilemez olabilir bu durumlarda çevik kalmak ve engellerden hızla dönmeye ve fırsatlardan yararlanmaya istekli olmak önemlidir. Bir kurucu olarak, büyük resme de odaklanmalısınız. Büyüme aşamasında şirkete liderlik etmeye odaklanabilmeniz için daha küçük görevlerin yeniden atanması gerekecektir.

Büyüme aşamasında olduğunuzu gösteren ölçütler:

- Çalışan bir ürün.

- Kanıtlanmış ürün yatırım getirisi.

- Satış döngülerinin hızlı ve satışların verimli olduğuna dair gösterge.

- Güvenli Series A finansmanı.

Bir sonraki aşamaya (Geç Aşama) geçebileceğinizi gösteren ölçütler:

- Önemli büyüme sağlandıysa.

- Operasyonel alanda eksiklikler giderilip doğru kurumsallaşma adımları atıldıysa.

- Riskli bir girişim işletmekten sürdürülebilir büyümeye sahip bir şirket yapısına geçilebildiyse.

Geç aşamadaki girişimler için her şey performansla ilgilidir.

Geç aşamadaki bir girişim, tipik olarak güvenilir finansman kaynaklarına sahiptir ve iş planını yürütür. Yatırımcılara girişimi Series A fonlama için sunarken, her şey potansiyelle ilgiliydi. Şimdi her şey performansla ilgili. Yatırımcılar tipik olarak geleneksel risk sermayedarları, özel sermaye şirketleri, büyüme firmaları, kurumsal risk sermayedarları ve aile ofisleridir.

Girişim tarafından finanse edilen ilk aşamanız başarılı olduysa ve Series A finansman sağladıysanız, şirketiniz büyüme yeteneğinizi göstermiştir. Bir kuruluş bağlamında bu, genellikle tüm temel satış, dağıtım ve destek ekiplerine sahip olduğunuz anlamına gelir.​ Yaşam döngüsünün bu noktasında, işletmeniz artık sektördeki varlığını sağlamlaştırdı.

Şirketiniz ayakta ve çalışıyor olsa da var olmak için daha fazla yakıta ihtiyacı var. Öncelikli odak noktanız kaynak yaratma ve yetenek kiralama olmalıdır.

Bir kurucu olarak başka kararlarla da karşı karşıyasınız. Daha fazla genişleme için bastırıyor musunuz? Örneğin, istikrarınızdan yararlanırken ürün yelpazenizi genişletmeyi veya yeni coğrafyalara girmeyi düşünün. Daha fazla genişlemeye karar verirseniz, işletmenin satın alma veya ek kaynak yaratma yoluyla nasıl daha fazla büyümeyi sürdürebileceğini kendinize sormanız gerekecektir. Gerekli fonları toplamak için halka açılıyor musunuz? Başka fırsatlar var mı? Ve planlandığı gibi gitmeyen bir genişleme riskinden kurtulacak kadar finansal olarak istikrarlı mısınız? 

Ayrıca işten exit etmeyi da düşünmelisiniz. Bu aşamadaki birçok kurucu ve yatırımcısı, bir satış veya halka arz yoluyla ilerlemeye çalışır. İşinizi kurmak için çok çalıştınız ve artık inşa ettiğiniz şeyin değerini fark etmenin zamanı gelmiş olabilir.

Geç aşamada olduğunuzu gösteren ölçütler:

- Operasyonel anlamda kurumsallaşma süreci tamamlandıysa.

- Önemli büyüme yaşanıyorsa.

- Genişleme fırsatları aranıyorsa.

- Exit ihtimali düşünülüyorsa

Deneyiminiz, başlangıç ​​yaşam döngüsünün bu üç aşamasını içerebilir veya içermeyebilir. Ürününüze ve başarı derecenize bağlı olarak, Seri A'nın ötesine geçmek yıllar alabilir. Öte yandan, hemen olağanüstü bir büyüme yaşayabilir ve bir exit ile para kazanmaya karar verebilirsiniz.

Bununla birlikte, birçok girişim için, bu süreklilik boyunca ilerleyecek ve başlangıç ​​yaşam döngüsündeki üç aşamanın her birine ulaşacaksınız. Yolculuktaki yerinizin farkında olmak, bir sonraki adıma hazırlanmanıza ve başarı şansınızı optimize etmenize yardımcı olacaktır.

 

Diğer blog yazılarımız
Oyun Teorisi: Oyun Geliştiricileri için Analitik bir Araç
Girişiminizin Başarısını Sağlayan 3 Faktör
Türkiye'de Oyun Sektörü: Dün, Bugün ve Yarın
Girişimin Hukuki Aşamaları
Girişim Yatırımcılığı Sözlüğü
Fintech Girişimleri: Finansın Dijital Dönüşümü
 Girişimcilik 101 
Venture Capital 101: Risk Sermayesi
Globalde Co-Investment
Co-Investment 101: Ortak Yatırım Rehberi
Bir Start-up için Ekip Ne Kadar Önemli?
Tohum Yatırım Nedir?
Metaverse Bir Trend Mi? Geleceği Ne Ölçüde Etkileyebilir?
Elevator Pitch Nasıl Olmalıdır?
İyi Bir MVP Nasıl Olmalıdır?
Startup Marketing 101- Girişimciler için Marketing Rehberi
Startupfon'un 2022 Yılı Nasıl Geçti